Klachtenwijzer

Introductietekst klachtenwijzer

Wat is het?

Achillodynie is een verzamelnaam voor klachten aan de achillespees.  

De achillespees is een hele sterke pees aan de achterzijde van het onderbeen. De achillespees loopt van het hielbeen over in de kuitspieren en speelt een belangrijke rol bij het afwikkelen van de voet. Achillespees klachten kunnen op verschillende plekken in de achillespees voorkomen, de pijn kan op het hielbeen gevoeld worden, maar ook hogerop in het verloop van de achillespees.  

Wat voel je?

Meestal bestaan er pijnklachten, over het algemeen een stekende en/of zeurende pijn, aan de achterzijde van het hielbeen. Startpijn, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of na belasting, kan aanwezig zijn. Ook kan de achillespees stijf aanvoelen bij het begin van de (sportieve) belasting. De klachten nemen in rust vaak af. 

Hoe kom ik eraan?

Achillespeesklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Als uw voeten afwijkend functioneren, bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand, heeft u een grotere kans op het ontwikkelen van deze klachten. Daarnaast is uw sport en de daarmee gepaard gaande belasting van invloed. Ook kunnen bijvoorbeeld de ondergrond  of de intensiteit waarop of waarmee u traint en het schoeisel dat u draagt van invloed zijn op deze klachten. 

Wat kan ik eraan doen?

Belangrijk bij achillespees klachten is het doseren van de belasting. Dit wil zeggen dat de intensiteit en de duur van de belasting aangepast dient te worden tot een niveau waarbij er geen napijn ontstaat. 
Als de klachten repeteren, of niet binnen 6 weken genezen, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Hij zoekt de oorzaak van de klachten op en heeft verschillende therapieën tot zijn beschikking, zoals schoenadvies, taping en zooltherapie.

Komt dit vaak voor? 

Klachten aan de achillespees komen veel voor, met name onder sporters. Vooral bij hardlopers of sporters die lopen als trainingsonderdeel hebben. 

Wat is het?

Morbus Sever is een ziektebeeld waarbij er een irritatie van de groeischijf (apophyse) van het hielbeen ontstaat. Morbus Sever komt voor bij kinderen van 7 tot ongeveer 13 jaar die meestal ontstaat door een overbelasting. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De klachten in de hiel kunnen langdurig aanwezig zijn en komen meestal voor bij actieve kinderen.

Wat voel je? 

Morbus Sever kenmerkt zich door een stekende pijn in het hielbeen na belasting. De pijn blijft ook vaak op één punt zitten en straalt dus niet uit naar de rest van de voet. 

Hoe kom ik eraan?

In het kinderskelet zijn nog niet alle botten volgroeit, de groei van de botten vind plaats vanuit de groeischijven ( apophysen). De groeischijven zijn sterk doorbloed, door te veel belasting of een te harde ondergrond raakt de groeischijf geïrriteerd en als gevolg daarvan minder goed doorbloed. Het lichaam reageert hierop met pijn. Het komt ook voor dat het hielbeen wat dikker of warmer aanvoelt.  

Wat kan ik eraan doen?

Er moet wat aan de oorzaak gedaan worden en een podotherapeut kan hier bij helpen. De podotherapeut kan een schok dempende zool voor in de schoen maken, hierdoor vermindert de belasting op het hielbeen wat zorgt voor minder pijn. 

Komt dit vaak voor?

Ja, hielpijn behoort tot de meest voorkomende voetklachten bij kinderen. Het positieve is dat deze pijn altijd, ook zonder therapie, vanzelf over gaat. Op het moment dat de groeischijf volgroeit is dan is de pijn ook weg, alleen dit kan dus wel lang duren. 

Wat is het?

In de voorvoet, het gedeelte achter de tenen, zitten meerdere gewrichten. Door verschillende oorzaken kan hier een irritatie of ontsteking ontstaan. Het gewricht achter de tweede teen is doorgaans de boosdoener, echter ook de kleinere tenen kunnen de oorzaak zijn.

Wat voel je of wat zie je? 

Roodheid, zwelling, bewegingsbeperking en warmte zijn ontstekingsverschijnselen en de meeste hiervan zijn in meer of mindere mate aanwezig bij deze klacht. Naast deze ontstekingsverschijnselen is er ook een scherpe pijn aanwezig.  

Hoe kom ik eraan?

Er zijn bij deze klacht verschillende oorzaken. De belangrijkste is overbelasting. Deze overbelasting kan wel verschillend van aard zijn. De overbelasting kan komen door heel veel lopen, staan of anderszins de voeten te veel belasten. Simpel gezegd dus door overmatig belasten. Daarnaast kunnen er zogenaamde structurele oorzaken zijn. Een bekend voorbeeld is de knok aan de binnenkant van de grote teen. Door deze standsverandering kan het lichaam niet meer zijn normale afwikkeling volgen en worden er dus andere gewrichten zwaarder belast dan normaal. Dit kan tot klachten leiden. 

Wat kan ik eraan doen?

Bij overbelasting is het belangrijkst dat de belasting teruggebracht word naar een niveau waarop de pijn niet optreedt. Loop je toch iedere dag nog te veel dan ontstaat er telkens weer een reactie in het lichaam wat de bestaande situatie in stand houd en er voor zorgt dat de pijn niet afneemt.  

Het lichaam is in staat zichzelf te herstellen, maar hier moet het wel de tijd en kans voor krijgen. Mochten de klacht na ongeveer 6-8 weken niet weg of aanzienlijk minder zijn dan is het verstandig een podotherapeut te raadplegen. De podotherapeut kijkt naar eventuele structurele afwijkingen  die de klachten kunnen veroorzaken, maar hij kijkt ook naar de belasting die op de voeten komt en kijkt ook naar het schoeisel.

Komt dit vaak voor? 

Deze klachten komen vaak voor. Vooral bij sporters of mensen die veel moeten staan of lopen voor hun werk. 

Wat is het?

Hielspoor en peesplaatontsteking( fasciitis plantaris) worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch zijn het twee totaal verschillende aandoeningen. Hielspoor is een extra stukje kalkafzetting aan het hielbeen. Hielspoor zelf veroorzaakt doorgaans geen pijn. Veel mensen lopen hiermee rond zonder pijn te hebben. Wanneer het omliggende weefsel en botvlies ontstoken raakt, treedt er pijn op. Dit kan in combinatie optreden met een peesplaatontsteking. In de volksmond worden klachten aan de hiel vaak als hielspoor aangeduid. 

Wat voel je?

Startpijn bij het opstaan of na enige tijd gezeten te hebben, is zeer typisch voor hielspoorklachten. Maar ook pijn bij langer lopen of steken als je in bed ligt, kunnen voorkomen bij deze klacht. 

Hoe kom ik eraan?

Dat is vaak moeilijk te herleiden. Meestal treed de pijn niet ineens op, maar gaat er een periode van minder klachten aan vooraf. Een afwijkend looppatroon of verkeerde voetstand, het dragen van inadequaat schoeisel of overbelasting door sport zijn de meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van hielspoor klachten. 

Komt dit vaak voor?

Ja, heel vaak. Het is een van de meest voorkomende klachten in de podotherapeutische praktijk. 

Is er iets aan te doen? 

In veel gevallen kan de podotherapeut verlichting geven bij deze klachten. Zeker als de oorzaak van de pijn in een verkeerde voetstand zit. In sommige gevallen wordt de klacht samen met de fysiotherapeut behandeld. 

Wat is het?

Het is een scheefstand van de grote teen naar buiten met een knobbel aan de binnenkant van de voet. Naast de scheefstand verschuift het eerste middenvoetsbeentje naar binnen en is er dus sprake van een vergroeiing. In het beginstadium van een hallux abducto valgus kan er ook alleen sprake zijn van een verdikking van het grote teen gewricht, zonder verdere afwijkingen. 

Wat voel je? 

Dit kan uiteenlopen van stekende, brandende pijn met het lopen tot drukpijn bij het dragen van schoenen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan het voorkomen dat de grote teen de andere tenen wegduwt. In dat geval kan je ook andere klachten ontwikkelen zoals: knellende kleine tenen, likdoorns tussen de tenen of een ingegroeide nagel als gevolg van het draaien van de grote teen. 

Hoe kom ik eraan? 

Vaak is er een familiaire aanleg aanwezig, maar vaak zien we ook een afwijkende voetstand en dan met name bij platvoeten. Naast een biomechanische of familiaire oorzaak kan het dragen van te smalle schoenen over een langere periode deze klachten uitlokken.


Wat kan ik eraan doen? 

Het belangrijkste is om te zorgen voor geschikt schoeisel. Dat wil zeggen breed genoeg aan de voorzijde bij de tenen en zonder stiksels of naden bij de tenen. Wanneer er een biomechanische oorzaak aanwezig is, dan kan er een podotherapeutische zool of een orthese vervaardigd worden.  

Komt dit vaak voor?

Dit komt veel voor in de praktijk. Gemiddeld bij een op de tien vrouwen is er sprake van een bepaalde mate van hallux abducto valgus. Dit komt bij mannen minder vaak voor.  

Wat is het?

Tenen zijn normaal recht. Er kan echter in een van de gewrichtjes in de tenen een afwijking ontstaan. In dit geval praten we over een hamer- of klauwstand van de tenen. 

Wat voel je?

Een hamer- of klauwteen hoeft op zichzelf geen pijn te doen. De pijn treedt op als gevolg van druk in een schoen of een te grote druk op het grondoppervlak. Op de plek waar een teveel aan druk ontstaat kan een blaar ontstaan, een wondje of een likdoorn zich vormen.  

Hoe kom ik eraan?

Een hamerteen kan ontstaan door te kleine schoenen, een afwijkende voetstand, een trauma, of door een systeemziekte zoals reuma. 

Wat kan ik eraan doen?

Afhankelijk van de oorzaak van de hamerteen kan er een therapie toegepast worden. Deze kan bestaan uit: een schoenadvies, corrigerende of beschermende siliconenorthese of podotherapeutische zolen. 

Komt dit vaak voor? 

Ja, hamertenen en klauwtenen komen heel veel voor. In de podotherapiepraktijk is het een klacht die met grote regelmaat langs komt. 

Wat is het? 

Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been. Hierdoor ontstaat er een bekkenscheefstand. 

Het komt vaak voor dat er sprake is van een relatief beenlengteverschil. Dit betekent dat het lijkt alsof het ene been langer is dan het andere, echter is dit in werkelijkheid niet zo. Dit verschil wordt veroorzaakt door een verschil in stand van de voeten.  
Wat voel je? 
Door een beenlengteverschil kunnen er klachten aan voeten, knieën, heupen en (onder)rug ontstaan. 
Hoe groter het verschil, hoe duidelijker waarneembaar dat dit is. Een beenlengteverschil hoeft geen klachten met zich mee te brengen, omdat het lichaam zelf ook de scheefstand kan compenseren. 

Hoe kom ik eraan? 

Beenlengte verschil is in veel gevallen aangeboren, maar het kan ook later in het leven ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn osteoporose, gewricht vervangende operaties zoals een nieuwe knie of heup of een ongeval. Daarnaast wordt een beenlengteverschil regelmatig bij kinderen gezien, omdat benen niet tegelijkertijd groeien.

Wat kan ik eraan doen? 

Bij een klein beenlengteverschil zal het lichaam zich hierop aanpassen. Afhankelijk van de grootte van het verschil in lengte tussen de benen en of iemand klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging om zo het verschil in beenlengte te compenseren. 
In het geval van een relatief beenlengte verschil kan de podotherapeut een zool maken om de voetstand te corrigeren en zo het beenlengteverschil opheffen.

Komt dit vaak voor? 

Ongeveer 70% van de mensen heeft een beenlengteverschil, alleen niet iedereen ondervindt hier klachten van. 

Wat is het?

Lage rugklachten zijn klachten in het onderste gedeelte van de wervelkolom. Dit wordt ook wel de lumbale wervelkolom genoemd. Omdat dit gedeelte van de wervelkolom het dichtst bij het bekken staat, is deze het meest gevoelig voor klachten als gevolg van een verkeerde houding. 

Wat voel je?

Lage rugpijn kan langzaam ontstaan of plotseling. Pijn in de lage rug die langzaam op komt zetten voelt vaak als een vermoeidheid. Er is dan meestal geen sprake van schade aan de rug of omliggende structuren. Bij plotseling opkomende pijn kan er wel sprake zijn van schade, hierbij kan je denken aan een hernia of aan spit. 

Hoe kom ik eraan?

Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar klachten in de lage rug ontstaat meestal door:   

  • Overbelasting van de rug(spieren) en/of de SI-gewrichten door te vlug of te zwaar tillen 
  • Een verkeerde houding en beweging 
  • Een slechte lichamelijk conditie 
  • Een afwijkende voetstand 
  • Een beenlengteverschil 
  • Een aangeboren afwijking 

Wat kan ik eraan doen?

Afhankelijk van de oorzaak van de vermoeidheid in de rug, wordt er een behandelplan opgesteld. In veel gevallen is dit een combinatie tussen de fysiotherapeut en de podotherapeut. De fysiotherapeut behandeld direct de pijnlijke spieren of wervels en de podotherapeut kan door middel van een podotherapeutische zool een ondersteuning geven als er sprake is van een verkeerde houding.  

Komt dit vaak voor?

Ongeveer 80% van de volwassen bevolking krijgt ooit last van de rug.

Wat is het?

Metatarsalgie is een verzamelnaam voor klachten aan de middenvoetsbeentjes ( metatarsalia).  

Wat voel je?

In de meeste gevallen voel je een doffe pijn achter de tenen, ter hoogte van het vetkussen onder de voet.  

Hoe kom ik eraan? 

Metatarsalgie wordt veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door het dragen van verkeerd schoeisel, het te snel opbouwen van sportactiviteit of door een afwijkende voetstand. 
Wat kan ik eraan doen? 

Metatarsalgie is een overbelastingsklacht. Dat betekent dus dat voor het herstel van deze klachten het belangrijk is om de belasting op de voeten terug te brengen.  

Als de klachten ondanks het minder gaan belasten nog steeds aanwezig blijven is het verstandig om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Hij/zij onderzoekt dan waar de oorzaak van de overbelasting zit. De eventuele therapie kan bestaan uit enkel een schoenadvies, maar bijvoorbeeld ook uit een op maat gemaakt podotherapeutische zool. 

Komt dit vaak voor?

Deze klachten komen geregeld voor. Vooral mensen met staand of lopend werk of sporters zijn hier kwetsbaar voor. 

Wat is het?

Mortonse neuralgie komt in de meeste gevallen voor tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Tussen deze twee middenvoetsbeentjes bevindt zich een zenuw die door verschillende oorzaken in de knel kan komen te zitten.

Wat voel je?

De meeste mensen klachten bij een Mortonse neuralgie over een scherpe pijn in de voorvoet. Meestal rond de 3e en de 4e teen. Deze pijn kan vanuit de voorvoet de derde en vierde teen intrekken, in de tenen geeft dit vaak een doofheid of gevoelloosheid.  

Kenmerkend voor deze klacht is dat de pijn ineens komt opzetten en ook vrij snel weer kan verdwijnen. 

Hoe kom ik eraan?

Het diepvallen van de middenvoetbeentjes (in de volksmond: doorgezakte voorvoet) kan een oorzaak zijn. Dit in combinatie met (te) smalle schoenen en/of hakken kan deze klacht uitlokken.

Wat kan ik eraan doen?

Wanneer de zenuwbeknelling geregeld terugkomt en je levenskwaliteit gaat belemmeren, is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut gaat in een algeheel onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hij kan door middel van schoenadvies, zooltherapie en soms een siliconenorthese meestal de klacht verhelpen, of in ieder geval de pijn verminderen.

Komt dit vaak voor?

De zenuwbeknelling in de voorvoet komt regelmatig voor. Aangezien de klacht ook schoenafhankelijk is, komt deze meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Wat is het?

Het woord pes is het latijnse woord voor voet. Als we het hebben over platvoeten hebben we het ook wel over pes planus of over pes plano valgus.  

Bij een platvoet is er sprake van een verminderd lengte gewelf. Dit lengte gewelf bevindt zich aan de binnenkant van de voet. Dit gewelf zakt in tijdens het staan of lopen. Ook kan er sprake zijn van een standsafwijkingen van de achtervoet of het hielbeen. Deze standsafwijking wordt valgus genoemd.  

Wat voel je?

Van platvoeten hoef je niks te merken. Het merendeel van de mensen met platvoeten hebben geen of weinig klachten. De reden dat sommige mensen toch klachten krijgen is omdat de spieren, gewrichtsbanden en pezen bij een platvoet zwaarder belast worden. Dit kan met name bij langdurige belasting, zoals sport of bepaalde beroepen, klachten geven.

Hoe kom ik eraan?

De meeste platvoeten zijn al aanwezig bij de geboorte en worden ook erfelijk bepaald. Jonge kinderen tot ongeveer 8 jaar hebben in de meeste gevallen platvoeten 
Moet ik er iets aan laten doen? 
Een beetje platvoet is helemaal geen probleem en hoef je niet te laten behandelen. Zeker niet bij kleine kinderen. De kindervoet moet zich nog helemaal ontwikkelen en daar zorgt de groei van het kind wel voor. Als je pijnklachten hebt, of als je hinder ondervindt tijdens werken, sport of vrije tijd, dan kun je het beste je voeten laten onderzoeken door een podotherapeut. Meestal kan die een goed advies geven of de klachten behandelen door een soort steunzool en/of met oefeningen. 

Wat is het 

Pes is het latijnse woord voor voet. Bij een holle voet hebben we het dan over een Pes Cavus. Bij een holvoet is er sprake van een hogere voetboog en sommige gevallen is er ook aan de buitenkant van van de voet een boog te zien.  

Wat voel je? 

Van een holvoet hoef je niet altijd wat te voelen. Er zijn genoeg mensen die hun hele leven holvoeten hebben zonder ooit klachten te ontwikkelen. Als er toch klachten zijn dan zitten deze bij een holvoet vaak onder de bal van de voet of onder de hiel, omdat dit de steunpunten zijn.  

Bij een holvoet komen ook verhoudingsgewijs vaker klauwtenen voor, deze kunnen ook klachten geven bijvoorbeeld in schoenen 

Hoe kom ik eraan? 

Net als een platvoet is een holvoet in de meeste gevallen ook aangeboren. In de andere gevallen zijn de oorzaken erg divers.  

Moet ik er iets aan laten doen 

Als er geen klachten zijn hoef je er niks aan te laten doen. Het hoort bij het lichaam en dit functioneert dus blijkbaar goed. Als je wel klachten ervaart, dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Hij of zij kan dan onderzoeken waar de klachten vandaan komen en kan indien nodig een therapie starten. 

Wat is het? 

Osgood Schlatter is een overbelastingsklacht. Je knieschijf zit vast aan het onderbeen via een pees. Bij Osgood Schlatter is de plek waar deze pees vastzit aan het onderbeen geirriteerd/ontstoken. Osgood Schlatter komt vooral voor bij actieve kinderen die snel groeien Het komt verhoudingsgewijs bij jongens meer voor dan bij meisjes. 

Wat voel je? 

Bij Osgood Schlatter zit de pijn meestal aan de voorkant van je knie. De meeste pijn is aanwezig na het belasten, dus na sporten of langer wandelen.  Als je op de plek drukt waar je kniepees aanhecht op je onderbeen kan dit ook pijnlijk zijn. Je knie kan ook wat dik zijn en pijnlijk zijn als je er op drukt 

Hoe onstaat het? 

Osgood Schlatter ontstaat door de combinatie van snelle groei en sportactiviteit. Er ontstaat dan te veel trekspanning op de kniepees. Soms speelt ook de stand van de voeten of de knieën een rol.  

Moet ik er iets aan doen? 

Het belangrijkste advies bij Osgood Schlatter is rust nemen. De knie heeft tijd nodig voordat deze weer voldoende belastbaar is. Mocht het ondanks de rust toch klachten blijven geven dan is een gecombineerde behandeling van de fysiotherapeut en podotherapeut te adviseren.  

De podotherapeut kan de stand van de voeten en knieën beoordelen om te kijken of er hier eventuele afwijkingen zichtbaar zijn die de klachten in stand houden. 

Wat is het? 

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een verzameling van een aantal klachten. Het patellofemoraal pijnsyndroom geeft pijnklachten rondom de knieschijf. Deze treden op bij activiteiten als (trap)lopen, fietsen en hurken, maar ook bij zitten met gebogen knieën. Deze klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Het precieze mechanisme waardoor de klachten ontstaan, is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een overbelasting van het knieschijfgewricht en de pezen en spieren hier omheen. 

Wat voel je? 

De klachten die je voelt kunnen erg verschillende zijn. De klachten komen ook meestal langzaam opzetten, maar soms kunnen ze ook ineens ontstaan. De pijn zit meestal rondom de knieschijf, maar kan ook in de gehele knie gevoeld worden. De klachten zijn vooral tijdens activiteit aanwezig. 

Hoe kom ik eraan?  

Er zijn verschillende oorzaken van deze klachten, het te snel opbouwen van sportactiviteit of training komt vaak voor bij deze klacht. Naast het te snel opbouwen van sportactiviteit zijn er ook anatomische oorzaken te vinden, Met name een verstoorde verhouding van de kracht van een been-heupspieren wordt vaak gezien. Door deze verstoorde verhouding, wordt de knieschijf die aan de voorkant van het kniegewricht zit, verkeerd belast wat kan resulteren in pijnklachten. Daarnaast kunnen ook een beenlengte verschil of platvoeten meespelen in het ontstaan van deze klachten. 

Wat kan ik eraan doen? 

Vermijdt activiteiten die de klachten uitlokken, dus rust nemen. Mocht ondanks het rust nemen de pijn niet afnemen moet er gekeken worden naar wat de klachten in stand houd. Zoals gezegd kan de stand van de voeten of de houding hierin een rol spelen. De podotherapeut kan hier eventueel een ondersteuning voor maken die de kracht op de knie wat verlicht. Ook kan er gekozen voor taping. 

Wat is het?

Springschenen, ook wel periostitis of shin splints genoemd, is een overbelasting blessure aan de binnenzijde van het scheenbeen. Tegenwoordig is de officiële benaming MTSS, dit staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. 

Wat voel je? 

De blessure kenmerkt zich door stekende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen. De pijn trekt in het begin vaak weg na de warming-up of na het stoppen met sporten. De blessure kan echter zodanig verergeren dat de pijn tijdens het sporten aanwezig blijft en nadien nog lang blijft na zeuren.

Hoe kom ik eraan?

De meest voorkomende oorzaak van springschenen is overbelasting. Met name sporten en/of trainen op een harde ondergrond zorgt voor deze overbelasting. Daarnaast kan het ook worden veroorzaakt door een overbelasting van de spieren van het onderbeen. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de balans van het lichaam tijdens het staan, lopen en springen. De continue trekkrachten van deze spieren aan het scheenbeen kunnen resulteren in beenvliesontsteking.

Wat kan ik eraan doen?

Het eerste wat moet gebeuren is rust inbouwen. Het is tenslotte een overbelasting klacht. Naast het rust nemen, kan koelen na het sporten verlichting geven. Dit laatste is echter meer symptoombestrijding.  

Als de klacht ondanks rust nemen niet afneemt is het raadzaam om de stand van de voeten en/of knieen te laten controleren door de podotherapeut. Hij/zij kan dan eventueel een podotherapeutische zool vervaardigen om de trekkrachten van de spieren te verminderen. 

Wat is het?

Een springersknie of jumpers knee is een overbelastingsblessure van de kniepees die gelegen is tussen de knieschijf en het scheenbeen. Bij een springersknie is er geen sprake van een peesontsteking maar van een gestoord herstelproces.

Wat voel je?

Pijn aan de onderzijde van de knieschijf ( patella) is kenmerkend voor een jumpersknee. De pijn is vaak zeurend van karakter. De klachten zijn vaak geleidelijk ontstaan in een periode waarin meer of langer is getraind. In het beginstadium verdwijnen de klachten tijdens de warming-up. In een verder stadium kan er zelfs pijn aanwezig zijn tijdens dagelijkse activiteiten en in rust.

Hoe kom ik eraan?

Er zijn meerdere risicofactoren voor het ontwikkelen van een springersknie, zoals onder andere; een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, overmatig naar binnen kantelen van de voet en/of enkel, statiekafwijkingen, zoals x-benen en/of overgewicht.

Wat kan ik eraan doen?

Op korte termijn kan een patella-bandje of taping zorgen voor een afname van de trekkrachten op de kniepees. 
Voor de lange termijn zal er allereerst de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting moeten worden aangepast.  Als dit niet gebeurt kan de kniepees niet voldoende ontlast worden.Als er sprake is van een afwijkende voetstand of statiek kan een podotherapeut beoordelen of een podotherapeutische zool verlichting kan geven.

Komt dit vaak voor?

Deze blessure komt vooral voor bij sporters tussen de 18-40 jaar oud, die een sport beoefenen waarbij regelmatig gesprongen wordt, zoals bij basketbal en volleybal. 

Wat is het?

Bij artrose is er sprake van gewrichts- en kraakbeenslijtage. De kraakbeenslijtage, en uiteindelijk het bot-op-bot contact door de afwezigheid van kraakbeen, leidt samen tot de lokale pijnklachten. 

Artrose is een vorm van reuma, maar verschilt van de andere vormen van reuma. Artrose wordt veroorzaakt door mechanische stress en niet zoals bij andere vormen van reuma door een reactie van het eigen auto-immuunsysteem.  Artrose is eigenlijk normale gewrichtsslijtage   

Wat voel je?

Pijn is een symptoom dat bij alle gewrichten met artrose kan optreden. Deze pijn ontstaat geleidelijk en treedt vooral op bij bewegen van het gewricht. De pijn kan later op de dag verergeren. Naast pijn kunt u last hebben van stijfheid van gewrichten, vooral na een periode van rust. Het kan voorkomen dat je gewrichten een krakend geluid maken bij het bewegen. Het krakende geluid ontstaat doordat het kraakbeen en het onderliggende bot bij artrose van structuur veranderen. 

Artrose leidt in sommige gevallen tot een zichtbare verandering in de gewrichten. Een gewricht kan breder worden, vervormen, een andere stand aannemen of er kan extra botvorming ontstaan. 

Hoe kom ik eraan?

De belangrijkste oorzaak van artrose is veroudering. Bij alles wat beweegt treedt er slijtage op, denk maar aan de remmen van een auto. Artrose is dus ook onderdeel van het verouderingsproces. Als veroudering de oorzaak is van de artrose spreken we over primaire artrose. Als de artrose veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld overgewicht, trauma of afwijkende stand van de gewrichten spreken we over secundaire artrose. 

Wat kan ik eraan doen?

Aan de slijtage zelf is niks te doen. Met medicijnen kan de pijn bij artrose verlicht worden, de eventuele stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. Als er sprake is van een afwijkende voetstand of statiek kan een podotherapeutische zool ervoor zorgen dat de gewrichten minder zwaar belast worden, waardoor mogelijk de pijn ook gedempt wordt.  

Komt dit vaak voor?

Primaire artrose komt bij iedereen in meer of mindere mate voor. Dit is immers onderdeel van het normale verouderingsproces. Secundaire artrose komt vooral voor bij mensen die zwaar fysiek werk doen, een afwijkende voetstand of statiek hebben of die te kampen hebben met overgewicht.