Steunzolen op maat

Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. Binnen de podotherapie noemen wij steunzolen podotherapeutische inleg-zolen, of therapiezolen. Echter in de ‘volksmond’ wordt de naam steunzolen gebruikt, wij zullen dit op onze website om die reden ook gebruiken. 

Steunzolen corrigeren en/of compenseren de stands- of vormafwijkingen van de voeten. De podotherapeut van Hallux Westerhof Voetexperts kan u hierin adviseren, onderzoeken en de steunzolen op maat voor u vervaardigen. 

Bij welke klachten steunzolen op maat?

Een therapie met behulp van steunzolen wordt toegepast bij het verminderen van diverse pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en lage rug.
U kunt dan denken aan:

  • Hielspoor of peesplaat ontsteking
  • Zenuwpijn in de tenen, doof gevoel tenen
  • Voorvoetklachten
  • Hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Achillespeesklachten
  • Scheenbeenklachten
  • Beenlengteverschil
  • Lage rugpijn 

Ook kunnen steunzolen bijdragen aan uw herstel na een operatie, of na een blessure. Maar u kunt ook denken aan preventie of het voorkomen van klachten, door het optimaliseren van de drukverdeling onder uw voeten. 

Hoe verloopt het onderzoek voor steunzolen?

Bij uw eerste bezoek aan de podotherapeut wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar het ontstaan van uw klachten. Er wordt altijd gestart met een vraaggesprek (anamnese), hierna volgt de beoordeling van de stand van uw voeten, het looppatroon en er wordt o.a. een drukmeting gedaan.  Als tijdens dit onderzoek duidelijk wordt dat steunzolen op maat voor u een oplossing is, wordt een individueel zolenplan opgesteld. Door middel van een scan wordt een zeer nauwkeurige digitale afdruk gemaakt van uw voeten. De steunzolen worden door de podotherapeut van Hallux Westerhof Voetexperts ontworpen, gemodelleerd, uitgefreesd en afgedekt met leer of kunststof.
Bij uw ophaal-afspraak wordt de voor u op maat gemaakte steunzolen met u nagekeken en, indien nodig, aangepast en in uw schoenen geplaatst. 

U kunt bij ons terecht op de volgende locaties: GoesMiddelburg en Oostkapelle.

Ons team podotherapeuten werkt op deze verschillende locaties. U kunt bij het maken van de afspraak altijd even vragen welke behandelaar die dag aanwezig is “link naar contactpagina” 

Wat is het herstel van uw klachten na aanschaf van de steunzolen op maat?
Vaak heeft het lichaam tijd nodig om te wennen aan de correcties en veranderingen in uw houding en looppatroon. Start daarom de dag met goede schoenen in combinatie met de steunzolen.
Wanneer de steunzolen irritaties geven, drukplekken, spierpijn of iets dergelijks, dan doet u de steunzolen uit.

Loop in dat geval de rest van de dag verder zonder de steunzolen. Draag dus andere schoenen of leg de oorspronkelijke binnenzolen van de schoenen even terug in de schoenen.
De volgende dag start u dan opnieuw met het dragen van de steunzolen.
Na uiterlijk 2 weken zou u de hele dag comfortabel op de steunzolen moeten kunnen lopen.
Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op.

Gaat u ook sporten op de zolen? Probeer dit pas als u zeker weet dat de steunzolen tijdens de dagelijkse activiteiten comfortabel aanvoelen.  

Hoe gebruikt u uw steunzolen op maat?

Hoe in schoenen te plaatsen:

  • In een schoen met een vlak binnenwerk
  • Bij voorkeur een schoen met een uitneembaar voetbed, zodat bij het dragen van de steunzolen de ruimte in de schoenen blijft bestaan
  • Maximale hakhoogte van 3 centimeter
  • De steunzolen werken het best in een schoen waarvan de eigenschappen ook besproken zijn met de behandelend podotherapeut. Bij het dragen van schoeisel wat NIET aan deze eigenschappen voldoet kunnen de steunzolen mogelijk een verminderd effect hebben
  • De steunzolen zijn op de voeten aangemeten. Toch kan het anders aanvoelen in verschillende schoenen. Bekijk bijvoorbeeld goed of de steunzolen volledig vlak in de schoenen liggen en neem bij twijfel of problemen contact met ons op 

Waarom en wanneer is controle van de steunzolen op maat nodig?

Wanneer u voor het eerst steunzolen draagt krijgt u een controle-afspraak bij uw podotherapeut na 6-8 weken, te hebben gelopen op de zolen.

  • Tijdens het controleconsult beoordelen we de effectiviteit van de steunzolen. Niet alle klachten hebben hetzelfde genezingsproces. We bekijken samen hoever u bent in het proces en passen de steunzolen en/of de aanvullende therapie hier telkens op aan.
  • Het advies is om elk jaar of maximaal om de twee jaar de steunzolen te laten controleren op juistheid van correctie en ondersteuning. Bij intensief, dagelijks gebruik van ongeveer 8 uur per dag is het advies om elk jaar de steunzolen te laten controleren
  • Bij kinderen in de groei is het advies elk half jaar de steunzolen te laten controleren. Of bij een groei naar grotere maat schoeisel eerder contact met ons op te nemen. 

Wat zijn de tarieven voor steunzolen op maat?

Alle tarieven voor de steunzolen vindt u in het tabblad “Vergoedingen/Tarieven
Informeer altijd bij uw zorgverzekering of u vergoeding ontvangt via de aanvullende polis die u heeft afgesloten.